ÇEVRİMİÇİ SINAV ARAÇLARI

1 Mayıs 2020 Blog Yazıları 0

Çevrimiçi sınavlar,

● İnternet erişimi olan bireylerin tamamının erişebileceği,
● Soru çeşitliliğinin arttığı,
● Mekandan bağımsız olarak,
● Soruların puanlamaya olan etkisinin özelleştirilebildiği,
● Basılı olan sınavların sanal ortama aktarıldığı sınavlardır.

Avantajları

● Kağıt, kalem, basım maliyeti olmadan sanal ortamda gerçekleşmektedir.
● Eğitici açısından değerlendirmelerin tamamlanması daha kolaydır çünkü bir çok platformdaki sistem sayesinde sınav öncesi hazırlanan cevap anahtarı sonuçları sınav bitiminde otomatik olarak analiz etmektedir.
● Öğrenciler mekandan bağımsız oldukları için sınava geç kalma, gelememe, kalem/silgi unutma gibi ihmallerin olasılığı çevrimiçi sınav araçlarında ortadan kalkmaktadır.
● Eğiticiye birçok soru tipini(çoktan seçmeli-açık uçlu-sınıflandırma…) bir arada daha kolay kullanma olanağı tanımaktadır.
● Yabancı uyruklu öğrencilerin sınavı istedikleri dilde daha kolay uygulayabilmeleri için platformların birçoğunda çoklu dil desteği bulunmaktadır.
● Çevrimiçi gözetmen imkanları sayesinde sınavın güvenliği arttırılmaktadır.
● Çalışan bireyler öğrenimlerini daha kolay devam ettirir.

Dezavantajları

● Süre sınırlamasını kontrol etmek daha kolaydır çünkü yazılı sınavlarda öğrencilerin tamamının kağıtlardan anında uzaklaşmalarını sağlamak zordur. Çevrimiçi sınav araçlarında eğiticinin belirlediği süre sona erdiğinde öğrencilerin tamamının sisteme erişimi kesilmektedir.
● Güvenlik sistemi düşük olan platformlarda öğrencilerin kopya çekme olasılığı artmaktadır.
● Eğitici sınav esnasında sorular arası geçişi sınırlandırmadığı gibi tek yönlü olarakta sınırlandırabilir bu durum öğrencinin yaptığı hatayı düzeltmesine olanak tanımamaktadır.
● Coğrafi ve bölgesel şartlardan dolayı imkanları elverişsiz olan öğrenciler erişim sıkıntısı yaşamaktadır.

Çevrimiçi Sınav Araçlarının Kıyaslanması

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.