ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMLERİ

ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMLERİ

7 Mayıs 2020 Blog Yazıları 0

Web üzerinden verilen bilgilerin bir sistem üzerinden düzenlenmesi, öğretmen ve öğrencilerin sisteme ve bilgilere erişebilmesini sağlayan yönetici faaliyetlerdir. İngilizce de Learning Management System olarak geçen bu kavramın kısaltılmış hali is LMS’dir. Bu nedenle de çoğu uzaktan eğitim platformunda öğrencilerin ve öğreticilerin erişim sağladığı platformun web adresinde LMS ifadesi geçer.

Özellikleri Nelerdir?

ÖYS yazılımları; araç ve gereçlerin sunulması, paylaşılması, düzenlenmesi, bilgiler çerçevesinde verilen ödevler, yapılan sınavlar, sınavlara verilen geri bildirimler, sınav ve ödev sonuçlarını raporlama, kayıt olma ve tutma özelliklerin sistemli ve planlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Ücretli ve ücretsiz örnek verilecek birden fazla kapalı ve açık kaynak kodlu yazılımlar mevcuttur. Ayrıca içerisinde verilen SCORM paketleri bu sistemlerin kullanılması için bir avantaj sağlamaktadır. ÖYS’lerin en önemli özellikleri şekildeki gibi ifade edilebilir.

1) Moodle

Moodle özgür ve açık kaynak kodlu bir uzaktan eğitim sistemidir. Web tabanlı olup kullanıldığı dil PHP’dir. Tamamen ücretsiz bir platform olup Linux ve Windows sistemlerinde çalışabilmektedir. Ayrıca Moddle 150 ülke ve 70 dil desteği bulundurmaktadır.
Başlıca özellikleri;
● Kurs kataloğu (Dersler ve kursların paylaşımı)
● Duyurular (Ders ya da önemli duyurular kısmı)
● Takvim (zaman planlamaları yapılan bir takvim)
● Testler (Çoktan seçmeli testler ve sınavlar yapabilme)
● Ödev (Verilen ödevlerin zamanlanarak paylaşılması ve yüklenmesi)
● Grade Book (Quiz, sınav, devamsızlık gibi alanların kontrol edilmesi)
Bunların yanı sıra ayrıca Pano, Canlı sohbet odaları, Blog uygulaması, Raporlama, Roller gibi birçok özelliği içinde bulundurmaktadır. Tabi moodle sisteminin kullanılabilmesi için kurum tarafından sağlanan Server lara kurulması gerekmektedir.

2)Google Classroom

Öğretmenler kullandığı bir sanal sınıf uygulamasıdır. İçerisinde kolayca ödevler verilip düzenlenmesini, geri bildirim sağlanmasını, öğrencilerle kolayca iletişim kurmayı sağlayan bir uzaktan eğitim sistemidir.
Google classroom ile sanal sınıflar oluşturulabilir ve bu sanal sınıfları her bir sınıf için ayrı bir sınıf kodu ile öğrencileri kayıt edebilirler. Bu sınıflarda duyurular, ödevler, sorular oluşturarak onları değerlendirme ve bunların cevaplanması için alanlar açılabiliyor. Ayrıca etkinlikler oluşturarak sınıfça uygulamalar yapma şansı tanımaktadır.

3)Sakai Lms

Yüksek öğrenime özelleşmiş olan bir açık kaynak kodlu ücretsiz bir öğrenme yönetim sistemdir. Sakai Foundation organizasyon yapısı altında akademik, ticari ve bireysel katılımlarla geliştirilen işbirliği ve öğrenme ortamıdır. Duyuru, günlük, ajanda, tartışma, sohbet, haber ve katılımcı listesi gibi özellikleri bulunan bu platformda ayrıca;
⮚ Ders izlencesi
⮚ Ders oluşturma
⮚ Ödev/değerlendirme
⮚ Özel dosya paylaşımı
⮚ Not
⮚ Test/kısa sınavlar olmak üzere birçok eğitim sistemine yönelik özellikleri bulunmaktadır.

4)Base Lms

Eğitim organizasyonları tek bir merkezden yönetmemizi sağlayan, kullanıcıların eğitim ve gelişmelerini takip etmemizi ölçme, değerlendirme yapabilmemizi sağlayan istatistikler ve raporlar, sınıf içi eğitim yapabilmemizi sağlayan bir sistemdir.

5)Vedubox

Vedubox kişiye özel bir sistemde online eğitim, kurs, sınav, toplantı, gibi birçok özelliği bulunan e-eğitim ve iletişim sistemidir. En güzel yanlarından biride Türkiye’ye özgü bir sistemdir. Altyapısında Türk mühendisleri yer almaktadır.
Vedubox en büyük özelliği yüksek teknolojiye sahip olduğu için birden çok seçeneği aynı anda kullanmaya imkân sağlamaktadır. Hazır bir sistem %100 bulut teknoloji, kurulumsuz, maliyetsiz, sınırsız kapasite gibi birçok özelliğin yanı sıra online eğitim yönetimi, içerik sunumu, canlı ders, toplantı, anket, sınav, mesajlaşma vs. gibi birçok özelliği bulunmaktadır.

6)Epsilon uzaktan eğitim sistemi

Epsilon uzaktan eğitim sistemi uzaktan eğitim yazılımı olarak dersleri öğrenciye internet üzerinden canlı sunan, mekândan bağımsız eğitim sistemidir. Çalışma sistemine baktığımızda genel olarak;
⮚Gelişmiş klasör yönetimi
⮚Test sistemi
⮚Video izleme geçmişi
⮚Sınav sistemi
⮚Çoklu video ve ödev dosyası yükleme sistemi
⮚Ders takvimi
⮚Ödev sistemi ve geri bildirim sistemi gibi daha birçok özelliğe sahip bir sistemdir.

7)ALMS

Öğretim ve uzaktan eğitim yönetim sistemidir. Bu sistem YÖK uyumlu bütün gereksinimleri karşılar. UZEM’in destek yükünü paylaşır. Karmaşıklığı önlemek için iş yükünü hafifletirler. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. Bu sistem içinde sınav sistemi, telafi sınavları, online sınavlar, akıllı videolar oluşturabilir, dönütler verebilirsiniz. Öğrenciler için ayrıca ders işleri, not işleri otomasyonuna sahiptir.

8)Perculus

Bilgisayar ve mobil cihazlar üzerinden uzaktan eğitim yapılmasını sağlayan sanal sınıf platformudur. Bu sistemde sesli ve görüntülü konuşmanın yanı sıra dosya paylaşımları, resim paylaşımları, video paylaşımları gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Online eğitim tahtasında ayrı ayrı sekmeler sayesinde beyaz tahta çıkarılabilir ve böylece ortak bir platform oluşturma imkânları sağlamaktadır. Anket ve canlı sohbetler, özel sohbetlerde bu sistemin diğer sayamadığımız birçok özellikleri arasında yer almaktadır. Öğrenciler için ekstra yoklama alma YÖK yönetmenliğine uygun eğitim ortamları sağlar.

9)Atutor LMS

Uzaktan eğitim öğretim amacıyla üretilmiştir ve ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca UNESCO tarafından desteklenmektedir. Özelliklerine değinecek olursak ödevler, birden çok dil seçeneği, dosya yöneticisi, duyurular, forumlar, gruplar, anketler, sanal sınıf desteği, beyaz tahta uygulaması, mesajlaşma, öğrenci takibi gibi birçok özelliği bulunmaktadır.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com