BİR GİRİŞİMCİLİK PARADOKSU: YÖNSEME

BİR GİRİŞİMCİLİK PARADOKSU: YÖNSEME

1 Eylül 2020 Blog Yazıları 0

Yönseme kelimesi girişimci olup ta bir şekilde herhangi bir konuda tıkanan bireylerin içinde bulunduğu bu durumu tam anlamıyla ifade eden bir kelimedir. Sözlük anlamı olarak; bir eylem veya davranışın bir amaca yönelik yapılması ancak hiçbir zaman faaliyete geçememesi anlamına gelmektedir. Bu kelimeyi girişimcilikle bağdaştırmak için başarısız girişimcilik örneklerine veya teoride çok işe yarayacağı düşünülen ama bir türlü yapılamayan icatlara bakmamız yeterli olacaktır.
Bir olaya, konuya, icada veya nesneye Yönseme kelimesini, faaliyete geçtikten sonra da kullanabiliriz. Örneğin; uçan arabalar bir dönem çok konuşulan ama yapılması imkansız gözü ile bakılan icatlardan biriydi. Teknolojinin gelişmesi ile bu tarz bir icadın yapılabilirliğine olan inanç arttı ve en sonunda bilim insanları tarafından çeşitli prototipleri üretildi. Bu örneği Yönseme açısından inceleyecek olursak şu çıkarımda bulunabiliriz: Uçan araba fikri ortaya ilk atıldığında çok beğenilmişti ve bir takım insan topluluğu tarafından yapılması desteklendi ancak o zamanın var olan teknolojik şartları bu tarz bir icadı faaliyete geçmesine engel oluyordu. İşte bu durumu tam anlamıyla açıklayan kelime “Yönseme” oluyor ve uçan arabalar için faaliyete geçilene kadar olan döneme de “Yönseme Dönemi” adını verebiliriz. Uçan arabaların, teknolojinin de gelişmesiyle, prototiplerinin üretilmesiyle Yönseme dönemi son buldu ancak icadın faaliyete geçirilmiş olması, o icadın bir “Yönseme Dönemi” ‘nin olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Bu olaya günümüzde bir örnek verecek olursak; şu anda akıllı telefonlar, bir kağıt kadar ince ekranlara dönüştürülerek katlanıp ceplere konulacak bir teknoloji haline getirilmek istenmektedir. Bu durum için dünyanın teknoloji devi şirketleri eyleme geçmiş durumda ancak hala daha tam anlamıyla faaliyete geçememişlerdir. Bu durumun nedeni ise tıpkı uçan arabalar fikrinin ilk ortaya atıldığı yıllarda karşılaşılan sorun olan, devrin teknolojisinin bu tarz bir icadı karşılayamamasıdır. Bu da bize gösteriyor ki şu an kağıt inceliğindeki akıllı telefonlar için “Yönseme Dönemi” ‘de bulunmaktayız. Yönseme dönemi özellikle icatlar için bir nevi kuluçka dönemine denk geliyor. Bu icatlar fikri olgunluğa ulaşıyor ve kendisini gerçekleştirecek teknolojik devrin gelmesini bekliyor, benzetmesini yapabiliriz, bu dönem için.
Yönseme sadece bir icat için değil bir amaca yönelik yapılan ama faaliyete geçmeyen her türlü eylem veya durum için kullanılabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com