What is the Dalton Plan?

What is the Dalton Plan?

1 September 2020 Blog Posts 0

Dalton Planı veya diğer adıyla Dalton Metodu 20. yüzyılın başlarında Helen Parkhust tarafından Amerika Birleşik Devletlerinin bir şehri olan Dalton’da, The Dalton School’da uygulamalı bir şekilde bulunmuştur ve halen daha bu okulda uygulanmaya devam etmektedir. Dalton Planı’nın uygulanmaya devam etmesi okulun başarısının da devam etmesini sağlamıştır.
Peki, Dalton Planı tam olarak nedir? Kısaca Dalton Planı, öğrencilerin kendi hızlarında çalıştıkları ve gerektiğinde öğretmenden de bireysel yardım aldıkları bir eğitim yöntemidir.Öğrenciler zaman çizelgeleri hazırlayarak ders programları veya ödevleri üzerinde çalışmayı bitirmekle yükümlüdür. Öğrenciler ayrıca çalışmalarında birbirlerine yardım etmeye teşvik edilir. Yani özetle Dalton Planı, eğitim öğretim tarihinde uygulanmaya başlanan öğrenci merkezli eğitimin ilk ve başarılı örneklerinden biridir.
Her çocuğun yetenekleri ve büyüyen Amerikan toplumunun ihtiyaçları arasında bir denge kurmayı hedefleyen Helen Parkhurst, çağın ilerici ruhunu yakalayan bir eğitim modeli oluşturdu.
Dalton Planı’nın özellikle şu hedefleri vardı:
• Her öğrencinin programını ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre uyarlamak
• Hem bağımsızlığı hem de güvenilirliği teşvik etmek
• Öğrencinin sosyal becerilerini ve başkalarına karşı sorumluluk duygusunu geliştirmek.
Parkhurst, Dalton eğitiminin yapısal temeli olmaya devam eden üç bölümden oluşan bir plan geliştirdi: Ev, ödev ve Uygulama (Laboratuvar)

Dalton’ daki öğrenciler Dalton Planını çok genç yaşlardan itibaren kullanmaya teşvik edilirler. İlk Programda, çocuklara öğrenmeleri hakkında eğitimsel seçimler yapma fırsatları sunulur ve bu süreçte ilgi alanlarını nasıl belirleyeceklerini ve onları takip etmek için sorumluluk almaları keşfedilir. Yıllar boyunca, Dalton öğrencileri kendi eğitimlerinin sorumluluğunu nasıl üstleneceklerini öğrenirler. Dalton mezunları sık sık kolej için ne kadar iyi hazırlandıklarını yorumlarlar, çünkü Dalton Planı onlara zamanlarını nasıl planlayacaklarını, nasıl bir kariyer oluşturacaklarını ve kendi eğitim kaderlerinin kontrolünü nasıl ele alacaklarını öğretiyor.
Bugün, ilk yıllarda olduğu gibi Dalton, Helen Parkhurst tarafından geliştirilen Dalton Planına uygun olarak öğrencileri eğitmeye devam etmektedir. Bu eşsiz eğitim felsefesi, ince tesisler ve özel bir fakülte ile birlikte Dalton’un ülkenin en yenilikçi ve başarılı eğitim kurumlarından biri olarak ününü artırmaya devam ediyor.
Yazar:Turgay Altındağ

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com