Massive Online Open Courses (MOOC)

Massive Online Open Courses (MOOC)

3 June 2020 Blog Posts 0

Massive Open Online Courses yani kısaca MOOC’lar yani kitlesel çevrimiçi açık ders alabileceğimiz uzaktan eğitim modelidir. Farklı dallardaki ilgilendiğiniz kursları bir arada bulabileceğiniz bir sistemdir, kurslar genel olarak ücretsizdir. Burada ki asıl amaç farklı konumlarda bulunan eğitmen ve öğrencileri bir araya getirmektir.

Günümüzdeki teknolojinin kat ettiği hızlı gelişim sayesinde sanal çevrimiçi olarak ders alabilmemiz mümkün hale gelmiştir. Bu bağlamda üniversiteler, özel kuruluşlar, çevrimiçi olarak dersler hazırlamışlardır. Burada güzel olan 3 nokta var ki, birincisi eğitici kişiler uzman kişiler olmaktadır. Youtube üzerinde yer alan eğlence kanalları gibi her önüne gelen bir ders açmıyor. Bu da hem bilgi kirliliğinin önüne geçiyor, hem de insanların uzman kişilerden eğitim görebilmesine imkân sağlıyor. İkinci güzel nokta ise eğitimlerin genellikle ücretsiz olması ve bu sayede kurs ile ilgilenen kişilerin ulaşabilmesini kolaylaştırmasıdır. Üçüncü özelliği ise derslerin tekrar tekrar izleyebilme imkânı olmasıdır. Bunlara ek olarak, erişim kolaylığı olması da güzel bir ayrıcalıktır. Bilgisayardan girilmesi gerekiyor şeklinde bir zorlama yok, telefondan da tabletten de hatta televizyonlardan bile kursları takip edebilmek mümkündür. Bu da çevrimiçi dersleri daha da çekici bir hale getiriyor. Bir diğer özellik de eğitim sonunda gerekli başarıyı gösterdiğiniz takdirde sertifika alabilmenizdir. Ancak bu konuda farklı MOOC sağlayıcılar farklı kurallar uygulanabiliyor. Kimi kurs platformları %50’lik bir başarı beklese de bazı kurslarda %70 ve bazılarında çok daha fazla bir başarı bekleniyor.

Son özellik olarak ise herkesin kurslara katılabildiğini söylememiz gerekiyor örneğin bir üniversite programında okuyabilmek için lise eğitimini tamamlamış olmak ve üniversite sınavlarında yeterli puanı alabilmiş olmak gerekiyor. Fakat bu MOOC kurslarında herhangi bir şart gerekmiyor. Birkaç MOOC platformunu aşağıya ekliyorum. Bazı web siteleri için İngilizce bilgisi olması gerekiyor.

https://www.thinkful.com/
İngilizce bir platformdur. Fakat online derslerde isim yapmış platformlardandır.
https://www.khanacademy.org/
Türkçe desteği de olan ve geniş bir dil yelpazesi olan öncü paltfromlardandır.
https://atademix.atauni.edu.tr/
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin bir platformudur.
https://www.udemy.com/
ilk olarak bir türk tarafından kurulan daha sonra satılan bir platformdur. Bazı kurslar için ücret talep edilebilmektedir.
https://www.pluralsight.com/
Adobe, Google, Microsoft gibi partnerleri olan öncü bir platform. Ek olarak şunu belirtelim ki Korona virüsten dolayı bir çok ücretli içeriği nisan ayı boyunca ücretsiz veriyor.
https://www.edx.org/
İngilizce ve İspanyolca dil desteği bulunan bir platformdur. Kurucuları MIT ve Harvard üniversitesidir.
https://www.skillshare.com/
İngilizce bir web sayfası, ücretli ders yayınlayabileceğiniz bir platform.
https://www.lynda.com/
5 farklı dilde eğitim veren bir platform, ücretli kurslarda mevcut.
https://www.datacamp.com/
bilgisayar kursları üzerine bir platform.
https://www.udacity.com/
Stanford üniversitesinde çalışan 2 eğitmen tarafından çıkarılan zamanla büyüyen bir platform. 190 ülke ve 160.000 binden fazla öğrenciye sahip.

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com